Dużo graczy w dzień startu wersji PC boryka się z problemami związanymi z błędami Can't download file X
- wynika to z problemów z Microsoft Store który ustawia uprawnienia na folderze z grą w sposób, który uniemożliwia dokończenie patchowania.
Tutaj kroki, które pozwoliły mi obejść ten problem:
1. Zainstaluj PSO2 z Microsoft Store
Niestety, ja po błędzie wyłączyłem launchera i już nie dałem rady go włączcyć - musiałem przeinstalować grę.
2. Odpal launcher, gra zacznie ściągać aktualizacje
3. Podczas trwania aktualizacji zlokalizuj folder pso2_bin
Ja instalowałem grę na dysku D:
, ścieżka była następująca: D:\Program Files\ModifiableWindowsApps\pso2_bin
. Kliknij na nim prawym przyciskiem myszki i wybierz "Właściwości". Wybierz zakładkę "Zabezpieczenia" i kliknij w "Zaawansowane".

4. Zmień właściciela folderu pso2_bin
na swojego użytkownika
Kliknij w przycisk "Zmień" w górnej części okna.

W nowo otwartym okienku kliknij w "Zaawansowane".

W kolejnym już oknie kliknij w "Znadź teraz", a z listy która się pokaże w dolnej części okna, zlokalizuj swojego użytkownika Windows - jeśli masz podłączone konto Microsoft, poznasz go po swoim mailu. Wybierz go z listy i kliknij ok.

Wciskaj "OK" aż nie wrócisz do okna "Zaawansowane ustawienia zabezpieczeń dla: pso2_bin".
Zaznacz opcję "Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów oraz włącz dziedziczenie.
Kliknij w "Zastosuj" - pojawi się okienko z informacjami o zmianie uprawnień plików.
Po zakończeniu zmiany uprawnień zamknij wszystkie okienka, wejdź jeszcze raz we właściwości pso2_bin
, potem "Zabezpieczenia" i kliknij w "Zaawansowane" - jest to potrzebne, by okno przeładowało uprawnienia.
5. Nadanie "Pełnej kontroli" użytkownikom
W zakładce "Uprawnienia" kliknij dwukrotnie na drugiego na liście użytkownika. W otwartym oknie zaznacz "Pełna kontrola" i kliknij "OK". Powtórz czynność dla siódmego użytkownika na liście.
Na koniec kliknij ponownie "Zastosuj".

Gdy wykonałem powyższe czynności podczas aktualizacji, przeszła ona bez błędu. Jeśli błąd się pojawi, spróbuj wybrać opcję "Check Files" z launchera.